Ben jij een grote of kleine verspiller?

CO2 besparen? Verspil geen voedsel


jaarlijks gooien we veel eten en drinken weg

Ben jij een grote of kleine verspiller?

Per persoon gooien we jaarlijks ruim 34 kg aan eten weg. Ook spoelen we nog eens 45 liter drinken door de gootsteen. Het gaat vooral om brood en deegwaren en zuivel. Zonde want het heeft energie en grondstoffen gekost om het te maken en uiteindelijk in onze koelkast terecht te komen. Bovendien is het zonde voor je portemonnee.
Ongeveer een kwart van onze CO2 uitstoot wordt veroorzaakt door het eten en drinken wat we kopen. Gaan we verspilling tegen, dan zijn we dus goed bezig!

Koop slim in

De oorzaken van de verspilling zijn erg verschillend: te veel ingekocht, te lang bewaard, te veel gekookt of gewoon niet lekker. Door slim in te kopen, slim te bewaren en goed af te meten als je gaat koken voorkom je verspilling. Kijk bijvoorbeeld voordat je boodschappen gaat doen eerst naar wat je in huis hebt. Zet je koelkast op 4 graden Celsius. Zet een openingsdatum op potjes saus. Bewaar vruchtgroenten zoals tomaat, paprika en aubergine buiten de koelkast en meet je hoeveelheid pasta of rijst af als je gaat koken. En kook een dag met restjes, er zijn veel leuke recepten met restjes te vinden. Behoefte aan meer tips? Kijk op de verspillingsapp van Milieucentraal.nl.