warmtepomp

 • Hoe zit het met de geluidsoverlast van warmtepompen?

  Warmtepompen kunnen inderdaad geluidsoverlast veroorzaken, vooral als ze niet goed zijn geïnstalleerd of onderhouden. Het geluidsniveau hangt af van het type warmtepomp, de locatie en de afstand tot de buren.

  Er zijn verschillende soorten warmtepompen, waaronder lucht-lucht, lucht-water, bodem-water en water-water. Lucht-lucht warmtepompen maken doorgaans meer geluid dan de andere soorten, omdat ze gebruik maken van een ventilator om de warme lucht te verplaatsen. Daarom is het belangrijk om bij het installeren van een warmtepomp rekening te houden met de locatie en de afstand tot de buren.

  Er zijn geluidsnormen voor warmtepompen vastgelegd in het Bouwbesluit. Het maximale geluidsniveau op de erfgrens is bijvoorbeeld 40 decibel overdag en 35 decibel ’s nachts. Het is aan te raden om bij de installatie van een warmtepomp rekening te houden met deze normen en de buren op de hoogte te stellen van de plaatsing van de warmtepomp.

  Verder kan ook het onderhoud van de warmtepomp invloed hebben op het geluidsniveau. Een slecht onderhouden warmtepomp kan meer geluid maken dan een goed onderhouden warmtepomp. Het is daarom belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren aan de warmtepomp om eventuele geluidsproblemen te voorkomen.

  Kortom, warmtepompen kunnen geluidsoverlast veroorzaken, maar met de juiste installatie, locatie en onderhoud kunnen deze problemen worden voorkomen of verminderd.

 • Moet ik persé een warmtepomp aanschaffen naast de cv-ketel?

  Een keuze voor duurzaam gas / hybride betekend het behoud van een cv-ketel eventueel icm een warmtepomp (hybride). Niet alle woningen zijn geschikt voor een warmtepomp. En niet iedereen wil een warmtepomp. Dan is alleen duurzaam gas een prima keus. Maar met een hybride warmtepomp is de totaal oplossing wel duurzamer (en in gebruik goedkoper) dan alleen een cv-ketel.

 • Kan ik mijn huis niet gewoon met gas verwarmen?

  Een keuze voor duurzaam gas / hybride is gericht op behoudt van het huidige gasnet. Vele onderzoeken tonen aan dat er weinig nodig is om het huidige gasnet geschikt te maken voor een ander type gas als bijvoorbeeld waterstof. Mogelijk moet er dan wel een andere cv-ketel geïnstalleerd worden. 

 • Hoe zit het eigenlijk met de duurzaamheid van de bron voor de warmteoplossing?

  Los van welke warmteoplossing er ook gekozen gaat worden zal de bron van die warmte duurzaam moeten zijn. Of kernenergie op termijn tot een duurzame bron gerekend kan worden is niet bekend. 

 • Zijn er andere radiatoren voor lagere temperatuur nodig?

  De huidige warmtepompen zijn ontworpen om met een lage temperatuur het huis te verwarmen. Dan zijn lage-temperatuur radiatoren of vloerverwarming handig om te hebben, maar niet persé noodzakelijk. In de toekomstige ontwikkeling van warmtepompen komen er ook types die een hogere temperatuur kunnen maken waarmee de bestaande radiatoren kunnen blijven zitten. 

 • Hoe zit het met de geluidsoverlast van warmtepompen?

  Warmtepompen met een buitenunit zorgen altijd voor geluid als ze aanstaan. Er zijn wettelijke eisen tav het geluidsniveau op de perceelgrens (maximaal 40 dB). Daarnaast is het zo dat in de ontwikkeling van de warmtepompen er aandacht is voor het geluidsvraagstuk, waardoor de nieuwere warmtepompen minder geluid gaan produceren. 

  Daarnaast is het zo dat een buitenunit met een relatief grote ventilator minder geluid maakt dan een met een kleinere ventilator. Dit heeft te maken met de hoeveelheid lucht die verplaatst moet worden om warmte uit te halen. Hoe groter de ventilator, hoe minder hard deze hoeft te draaien. 

 • Wat is een hybride waterpomp?

  Met een warmtepomp verwarm je -net als een cv-ketel- je woning. Een warmtepomp onttrekt warmte aan natuurlijke warmtebronnen, zoals de buitenlucht, de aarde of het grondwater. Deze warmte verwarmt vervolgens water of je cv-installatie. Het doet denken aan de werking van een koelkast.

  Een hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp met een gasgestookte hr-ketel. Doorgaans houdt de elektrische warmtepomp de temperatuur in huis aangenaam. Als het ’s winters heel koud is, kan de gasgestookte cv-ketel bijspringen. Met de huidige warme winters (op enkele dagen na) zal de hybride veel gebruik maken van de zachte buitenlucht. Het gasverbruik gaat bij een hybride systeem dus meteen behoorlijk omlaag!

  Ook niet onbelangrijk: je woning maakt stappen qua energielabel! Dat kan gunstig zijn bij een aanvraag/verlenging van je hypotheek.

 • Zijn in de eindfase zowel hybride warmtepomp als duurzame gasketel nodig?

  Technisch gezien kan het prima met enkel een gasketel. Het is echter waarschijnlijk dat het voordeliger blijft om er een hybride warmtepomp bij te houden om zo op de gasrekening te besparen. En misschien ook wel omdat je het prettig vind om ermee te koelen, want dat kan met sommige hybride warmtepompen. Zelf airco als hybride warmtepomp.

  Warmtepomp

 • Waar halen we alle elektriciteit vandaan die nodig is voor warmtepomp of waterstof?

  De ontwikkeling van zon en wind gaat komende jaren heel hard. Bij de huidige planning is in 2030 circa 2/3 van de elektriciteit duurzaam opgewekt. Dit komt zowel door wind op zee, maar de regionale bijdrage van zon en wind op land wordt in de RES (Regionale Energie Strategie) besloten. Voor Brummen is dat de Cleantech regio, of Stedendriehoek

 • Kan een warmtepomp ook toegepast worden in een flat?

  Ja, dat kan zeker. Individueel per appartement, of een centrale  warmtepomp voor de hele flat. De oplossing hangt af van de technische mogelijkheden in de flat.