Duurzaam Buitengebied Brummen

Duurzaam Buitengebied


stappen zetten voor een duurzaam huis

Duurzaam Buitengebied Brummen

Woningbezitter/agrariër in het buitengebied?

Heb jij een boerderij of woning in het buitengebied van de gemeente Brummen met een bouwjaar van voor 1980 en met een energielabel van D of lager? En wil jij samen met een energieadviseur aan de slag met duurzaamheidsmaatregelen die samen meer kosten dan € 10.000 euro? Dan kun je in aanmerking komen voor een bijdrage in de kosten van € 1.000 euro van de gemeente Brummen.

Duurzaam Buitengebied Brummen

Brummen heeft een omvangrijk buitengebied met een verscheidenheid aan (vaak wat oudere) woningen en agrarische bedrijven. Het verduurzamen van dat buitengebied vraagt een iets andere aanpak dan de verduurzaming van de dorpskernen. Daarom is BrummenEnergie het project Duurzaam Buitengebied Brummen gestart. Samen met onze energieadviseurs van EMD Monumentenzorg (Mirjam ten Hove, lid van BrummenEnergie) en van EnergieAdvies Zutphen ondersteunen en begeleiden we bewoners in het buitengebied die aan de slag willen met het verduurzamen van hun (bedrijfs)woning.

Duurzaam Buitengebied Brummen
De gemeente Brummen levert binnen het project Duurzaam Buitengebied Brummen een bijdrage in die kosten. Els Holsappel

Waarom een gemeentelijke bijdrage?

Een boerderij of (monumentale) woning in het buitengebied heeft relatief vaak een ouder bouwjaar en dat vraagt om een speciale aanpak bij isolatie en bij de overgang naar een andere warmtevoorziening dan aardgas. Een energieadviseur heeft specifieke kennis en ervaring op dit gebied en kan helpen bij de te maken keuzes. De inzet van zo’n energieadviseur brengt wel kosten met zich mee. De gemeente Brummen levert binnen het project Duurzaam Buitengebied Brummen een bijdrage in die kosten. Bekijk hier onder welke voorwaarden je in aanmerking kunt komen voor de gemeentelijke bijdrage.

Expertises die elkaar aanvullen

EMD Monumentenzorg Mirjam ten Hove adviseert en begeleidt woningbezitters van monumentale panden die voor 1946 zijn gebouwd, zoals op het gebied van bouwkundige isolatie, geschikte energiebronnen (nZEB, DuMo, incl. van gas af), inpassing met andere woningproblemen/comfort etc. Mirjam ten Hove is bouwtechnisch adviseur en lid van BrummenEnergie.

EnergieAdvies Zutphen is een coöperatie van energieadviseurs die ontstaan is vanuit onze buur en samenwerkingspartner energiecoöperatie ZutphenEnergie. De energieadviseurs hebben elk hun eigen kennis en expertise. Voor Duurzaam Buitengebied Brummen werken we vooral samen met Michel Coenen (bouwkundig ingenieur, gespecialiseerd in monumenten en het begeleiden van Verenigingen van Eigenaren) en Frans Bruning (kennis en ervaring met zowel techniek als sociale werk en gespecialiseerd in projectleiding en samenwerking).

BrummenEnergie beschikt over de benodigde kennis en ervaring om (collectieve) zonprojecten uit te voeren, van zon op (agrarisch) dak tot postcoderoosprojecten. Als er specifieke kennis nodig is voor het verduurzamen van agrarische bedrijven kan BrummenEnergie doorverwijzen naar gespecialiseerde bedrijven in haar netwerk. BrummenEnergie voert de algehele begeleiding over het project en verzorgt de PR en communicatie. Uiteraard kan BrummenEnergie ook groene energie leveren aan of afnemen van woningeigenaren of agrariërs.

Stappenplan

 • 1
  Meld je aan

  Meld je aan via het aanmeldformulier

 • 2
  Eerste toets en zelfscan

  BrummenEnergie voert een eerste toets uit om te kijken of je aan de voorwaarden voldoet. Als we nog vragen hebben, nemen we contact met je op. We sturen je de link naar een zelfscan voor monumentale panden. Door een aantal vragen online te beantwoorden krijg je het overzicht waar je staat en wat de mogelijkheden zijn.

 • 3
  Verkennend gesprek en offerte energieadviseur

  De energieadviseur heeft met jou een eerste verkennend gesprek. Hij of zij bespreekt de uitkomsten van de zelfscan met je en je wensen en de mogelijkheden in jouw woning. Op basis van dit gesprek brengt de energieadviseur offerte aan je uit. Je accepteert de offerte en legt de gemaakte afspraken met de energieadviseur vast.

   

   

 • 4
  Plan van aanpak

  De energieadviseur stelt het plan van aanpak op en bespreekt dat met je. Samen beslissen jullie welke maatregelen er opgepakt gaan worden.

 • 5
  Offertes en keuze aannemers

  Vervolgens neem je contact op met aannemers en installateurs en vraag je offertes aan. Op basis van de offertes maak je samen met de energieadviseur een keuze voor de aannemers en/of installateurs waarmee je aan de slag wilt gaan. Je stuurt hen een opdrachtbevestiging en legt de gemaakte afspraken met hen vast.

 • 6
  Invullen aanvraagformulier kostenbijdrage

  Je vult het online aanvraagformulier voor de kostenbijdrage van de gemeente Brummen in. Je stuurt de offertes en opdrachtbevestigingen van de door jou geselecteerde aannemers en/of installateurs mee. Als de wachttijden van de aannemers en/of installateurs te lang zijn en je geen offertes ontvangen hebt, stuur je de kostenraming van de energieadviseur mee. BrummenEnergie stuurt de aanvraag met de bijlagen naar de gemeente Brummen.

 • 7
  Bevestigingsbrief gemeente / start werkzaamheden

  De gemeente Brummen toetst of je aanvraag aan de voorwaarden voldoet en stuurt je binnen drie weken een bevestigingsbrief. Daarna starten de werkzaamheden.

 • 8
  Afronding en uitbetaing kostenbijdrage

  Als de aannemers en/of installateurs klaar zijn met de werkzaamheden aan je woning en jij hun facturen betaald hebt, dien je bij BrummenEnergie een betalingsverzoek in voor de kostenbijdrage aan de gemeente. De gemeente toetst je verzoek en betaalt de kostenbijdrage rechtstreeks aan je uit.

  De kostenbijdrage moet binnen drie jaar na de verzenddatum van de toekenningsbrief van de gemeente uitgekeerd zijn.

Meer weten wat jouw mogelijkheden zijn ?

Aanmelden Duurzaam Buitengebied

Wil je weten meer weten wat jouw mogelijkheden zijn of wil je met ons samenwerken? Neem dan contact op met Els Holsappel via 06 11303305 of vul het formulier in.

Wie is wie?

Els Holsappel
Els Holsappel
projectleider, communicatie, bestuurslid
Mirjam ten Hove
Mirjam ten Hove
Energieadviseur
Frans Bruning
Frans Bruning
Energieadviseur
Michel Coenen
Michel Coenen
Energieadviseur