subsidies en financiering

Subsidies en financiering


om verduurzamen betaalbaar te houden

subsidies en financiering

Wil je je woning of gebouw verduurzamen? Bijvoorbeeld isoleren of een zonneboiler of warmtepomp aanschaffen? Er zijn er diverse subsidies en financieringen mogelijk. We zetten de mogelijkheden voor je op een rij.

Ben je eigenaar-bewoner?

 • 1
  Subsidie – Gemeente Brummen: Subsidie woning isolatie

  Gemeente Brummen stelt vanaf 1 juli 2023 een subsidie van € 1460,- beschikbaar voor de verduurzaming van koopwoningen. Deze subsidie is aan te vragen op de website van gemeente Brummen.

  Aanvraag subsidie woningisolatie 1ste tranche (burgerberichten.nl)

 • 2
  Subsidie – Rijksoverheid Tijdelijk Noodfonds Energie

  Het Tijdelijk Noodfonds Energie is er voor huishoudens met een laag inkomen en een hoge energierekening. Het Noodfonds helpt je om energieschulden te voorkomen. Begin met de situatie check. Dan krijg je advies over het doen van de aanvraag.

  Klik voor algemene informatie of de linkjes hieronder

  Situatie check

  Veel gestelde vragen

 • 3
  Subsidie – Rijksoverheid: ISDE Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing

  Woningeigenaren die in hun eigen woning wonen kunnen subsidie aanvragen voor woningisolatie (glas, dak, vloer, muur, gevel), duurzame energieopwekking (zonneboiler of warmtepomp), elektrisch koken en voor aansluiting op een warmtenet.

  Hoogte subsidiebedrag:

  • Voor isolatiemaatregelen is een vast subsidiebedrag per vierkante meter isolatie of glas. Je hebt extra voordeel als je 2 of meer maatregelen laat uitvoeren: dan is het bedrag per vierkante meter 2 keer zo hoog.
  • Voor de aanschaf van een (hybride) warmtepomp of zonneboiler kun je tot enkele duizenden euro’s subsidie krijgen. Het subsidiebedrag hangt af van het vermogen en energielabel van het apparaat. De precieze bedragen per apparaat vind je in de meldcode-lijsten die op de website van subsidieverlener RVO staan.
  • Voor aansluiting op een warmtenet kun je € 3.325 subsidie krijgen.
  • Je kunt € 400 subsidie krijgen voor een apparaat waarop je elektrisch kunt koken (bijvoorbeeld een inductiekookplaat), als je woning is aangesloten op een warmtenet en de gasmeter definitief is verwijderd. Let op: elektrisch koken geldt niet als 2e maatregel om de hogere subsidie te kunnen krijgen op een isolatiemaatregel.

  Voorwaarden

  • De isolatiemaatregelen voldoen aan de vereiste isolatiewaarden en aan het vereiste minimumaantal vierkante meters. Je laat de isolatiemaatregelen uitvoeren door een erkend bedrijf.

  Wil je weten hoeveel subsidie jij via deze regeling kunt ontvangen?

   

  Doe de subsidiecheck

 • 4
  Lening – Stichting Nationaal Warmtefonds: Energiebespaarlening

  De Energiebespaarlening is een regeling, waarbij huiseigenaren tegen een gunstige rente een lening kunnen afsluiten voor energiebesparende maatregelen zoals dak-, vloer- en gevelisolatie, isolatieglas en zonnepanelen. Voor eigenaar-bewoners met verzamelinkomen minder dan € 60.000 geldt een rentepercentage van 0%.

  De energiebespaarlening biedt ook leenmogelijkheden voor eigenaar-bewoners met beperkte leenruimte en een leeftijd van 75+.

  Voor wat: 
  woningisolatie, warmtepomp, zonnepanelen, zonneboiler, energieneutrale woning, aardgasvrije woning, muur, vloer, glas, dak, warmte-teruglevering uit ventilatielucht, douche-warmteterugwinning, lage Temperatuur-verwarming, energie advies, ventilatie, asbest verwijderen.

  Te lenen bedrag: Vanaf € 1.000 tot maximaal €25.000

  Voor een Zeer energiezuinig pakket tot maximaal € 50.000,- en voor Zeer Energiezuinig Pakket + / Nul op de meter tot maximaal € 65.000,- per woning.

 • 5
  Lening – NHG: Energiebespaarbudget Nationale Hypotheek Garantie (bouwdepot)

  Bij het afsluiten van een hypotheek met NHG kun je direct energiebesparende maatregelen meefinancieren. In veel gevallen mag je hiervoor extra geld lenen, bij het kopen van een huis, het verhogen of oversluiten van je hypotheek. En bovendien hoef je niet vooraf te kiezen welke maatregelen je neemt.

  Voor wat:

  Woningisolatie, warmtepomp, zonnepanelen, zonneboiler, aardgasvrije woning energieneutrale woning, muur, vloer, dak, glas, ventilatie, lage Temperatuur-verwarming, douche-warmteterugwinning, warmte-teruglevering uit ventilatielucht.

  Leenbedrag

  Het Energiebespaarbudget kan in elke hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie opgenomen worden tot 106% van de marktwaarde van de woning.

  Belangrijkste voorwaarden

  Je mag alle erkende energiebesparende maatregelen uit het Energiebespaarbudget financieren.

  Je moet aantonen dat je de aanvullende lening besteedt aan energiebesparende maatregelen. Daarom wordt het geld niet direct uitgekeerd, maar op een bouwdepot gestort.