Grip op je energieverbruik

Heb jij geen idee wat je allemaal aan energie verbruikt?


met een energiedisplay krijg je grip op de zaak

Grip op je energieverbruik

Heb jij geen idee wat je allemaal aan energie verbruikt? Met een energiedisplay krijg je grip op de zaak. Je koppelt hem aan je slimme meter. Daarna zie je direct hoeveel gas of stroom je op dat moment verbruikt. Wil je precies weten hoeveel stroom een bepaald apparaat verbruikt, zet dan een energiemeter tussen het apparaat en het stopcontact. Beide apparaatjes kunnen je helpen met energiebesparen en zijn tegen een gering bedrag te lenen bij de Leenwinkel.

Hoeveel stroom verbruiken je apparaten

Het energiedisplay geeft met een metertje aan hoeveel het verbruik toeneemt als je bijvoorbeeld de wasmachine aanzet. Hiermee kom je soms tot verrassende ontdekkingen. Ineens blijkt bijvoorbeeld dat de oude tl-lamp wel heel veel stroom neemt. Een energiedisplay is dus een goed middel om te achterhalen waar je energieslurpers zitten en of het slim is deze te vervangen.

Inzicht in sluipverbruik

Je ziet ook meteen hoe hoog je sluipverbruik is. Dit is energieverbruik door apparaten die in de stand-by-stand staan. Ook al heb je deze apparaten uit staan, doordat de stekker in het stopcontact zit, verbruiken ze toch stroom. Vooral oudere apparaten veroorzaken veel sluipverbruik. Door deze apparaten met een standby-killer echt uit te zetten, bespaar je stroom. Zet bijvoorbeeld je computer, stereoset en televisie met een stand-bykiller echt uit, dan bespaar je zo 50 kWh per jaar.

Check je gasverbruik

Een gemiddelde douchebeurt verbruikt 0.2 m3 gas. Met het energiedisplay kun je achterhalen hoe dit bij jou zit en of je kunt besparen.

Energiemeter

Wil je precies van een apparaat weten of hij veel stroom verbruikt, zet dan een energiemeter tussen het apparaat en het stopcontact. Je kan zowel op 1 moment meten als over een langere duur.