Tochtwering – zelf naden en kieren dichten

Zelf tocht weren?


Goedkoop, makkelijk en snel winst te behalen

Tochtwering – zelf naden en kieren dichten

Wil je energie besparen in een woning, dan is de eerste stap het dichten van kieren rondom je ramen en deuren. Oudere woningen hebben minder goede kozijnen waardoor het gaat tochten en er warmte naar buiten ontsnapt. Zonde en onnodig!

Pak het zelf aan!

Met goedkope en simpele maatregelen, valt er al snel winst te behalen. Er zijn verschillende materialen op de markt om kieren en naden te dichten. Laat je goed voorlichten, want elk materiaal is voor een andere situatie toepasbaar. Zo heb je tochtband (zacht, van rubber of schuim) voor draaiende kozijnen en tochtstrips (harder materiaal, te bevestigen met spijkers) voor vaste delen, zoals bijvoorbeeld een kozijn.
Denk verder dan alleen deuren en ramen. Ook onder je vensterbank (zowel binnen als buiten) kunnen kieren ontstaan. Heb je een kruip- of zolderluik? Neem die mee in je ronde.
Je kunt je voordeur kierdicht gaan maken, maar vergeet dan vooral je brievenbus niet! Gebruik een brievenbusborstel of neem een isolerende brievenbus.

Heb je deze punten aangepakt?

Vergeet dan je zolder niet. Ook tussen dakplaten kunnen kieren ontstaan of bij de aansluitingen/rookkanalen in je dak. Warme lucht stijgt en kan dan alsnog verdwijnen.

Een paar extra tips op een rijtje:

  • Kieren zijn ook dicht te maken met kit, zowel binnen als buiten. Ook hier geldt weer: vraag welke kit het beste bij de situatie past.
  • Gebruik borstels of isolatierol voor onder binnendeuren. Vergeet overigens niet dat er wél iets luchtverversing in je woning moet blijven!
  • Let op leidingdoorvoeren -naar de meterkast, in de keuken- ook hier vind je vaak kieren.
  • Wees zorgvuldig als je gaat klussen in huis. Nieuwe kieren kunnen snel ontstaan.
  • Maak een lijstje en eventueel foto’s voordat je materiaal gaat aanschaffen

Tochtwering heeft als tegenhanger ventilatie: lees hierover in de andere tips!